Proud to be Senior

De dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen was eind maart flink hoger dan een maand eerder. De dekkingsgraad steeg met maar liefst 4 procent.

 

Gisteren het bericht dat 68 pensioenfondsen per 1 april de pensioenen verlagen. Vandaag het bericht dat het gemiddeld goed gaat met de Nederlandse pensioenfondsen. De gemiddelde dekkingsgraad stond eind maart gemiddeld op 107 procent, 2 procent meer dan de minimale dekkingsgraad van 105 procent. Het cijfer is afkomstig van onderzoeksbureau Aon Hewitt die maandelijks de pensioenbarometer bekend maakt. De hogere dekkingsgraad is het gevolg van de iets hogere rekenrente, 0,4 procent meer, de waarde van het vermogen dat met 2,4 procent toenam en met 1 procent door de korting op de pensioenen van 1 april.

De gemiddelde dekkingsgraad van 107 procent zegt niets over de dekkingsgraad van de individuele pensioenfondsen. Voorlopig is het nog steeds zo dat waarschijnlijk 40 pensioenfondsen ook in 2014 nogmaals zullen moeten korten. Bovendien is de 107 procent het resultaat van een rentetruc uit september 2012 waarbij niet de dagelijkse rekenrente werd genomen, maar vanaf september 2012 het gemiddelde over de drie voorgaande maanden. Vergeten we de rentetruc, dan is de gemiddelde dekkingsgraad 99 procent, aanzienlijk lager dus.

Ondanks de rentetruc geeft de hogere dekkingsgraad wel het signaal af dat het langzaam maar zeker beter gaat met de Nederlandse pensioenfondsen. Met wat geluk is het aantal pensioenfondsen dat in 2014 nogmaals moet korten om einde van 2013 de minimale dekkingsgraad van 105 procent te halen kleiner. Dat zou mooi zijn, want het leven wordt duurder, maar het besteedbare inkomen gaat achteruit.

 

Nico van Scheijndel

3 april 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.