Proud to be Senior

Uit onderzoek van Plus magazine blijkt dat een op de drie 50-plussers hun medicatie beter kunnen laten controleren door huisarts of apotheker, want er is iets mee mis. Misstanden met soms grote gezondheidsrisico’s.

 

Een op de drie 50-plussers krijgt te veel, te weinig of een verkeerde combinatie van medicijnen blijkt uit onderzoek van Plus magazine. Die foute medicatie kan tot gezondheidsproblemen leiden. Meestal gaat het om bijwerkingen, maar de foute medicatie kan ook tot een bezoek aan de huisarts leiden en tien procent belandt zelfs in het ziekenhuis. Uit onderzoek van de ouderenorganisatie Unie KBO dat zij eerder deze maand publiceerde blijkt dat zelfs om meer dan 1000 ziekenhuisopnamen per maand te gaan.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap maakte al eerder een richtlijn die stelt dat 65-plussers die dagelijks vijf medicijnen of meer gebruiken jaarlijks een medicijncheck moet krijgen. Dat is ook precies waar de Unie KBO voor pleit. Maar ouderen moeten zelf ook alert zijn zegt Els Dik, apotheker en senior adviseur van het Instituut  voor Verantwoord medicijngebruik. Nu laat drie op de vier 50-plussers de medicatie controleren en toch heeft 15 procent van alle ondervraagden (1380 50-plussers) wel eens gezondheidsproblemen ondervonden die te herleiden zijn naar een verkeerde combinatie medicijnen.

 

Nico van Scheijndel

26 maart 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.