Proud to be Senior

Wij willen 50Plus

februari 15th, 2013

De ouderenpartij 50Plus stijgt volgens een peiling van NTS NIPO naar 24 zetels in de Tweede Kamer. De partij is populair door haar opkomen voor de belangen van de ouderen.

 

Uit de peiling van NTS NIPO blijkt dat 91 procent van alle ouderen persoonlijk iets merkt van de crisis. Van de ouderen vreest 69 procent dat het inkomen het komende half jaar zal afnemen. De ouderenpartij 50Plus spint er garen bij. Volgens de peiling zou 50Plus, als er nu verkiezingen zouden zijn, met 24 zetels in de Tweede Kamer komen. Die winst is voornamelijk toe te schrijven aan de onrust onder ouderen over hun financiële positie en de manier waarop over ouderen gesproken wordt. De winst van 50Plus gaat voornamelijk ten koste van de andere partijen die zich rond het thema ouderen manifesteren. PVV, SP en CDA komen niet verder dan respectievelijk 16. 19 en 14 zetels.

Niet alleen ouderen hebben echter last van de crisis, 88 procent van de ondervraagden heeft in enige of in sterke mate last van de crisis doordat schulden oplopen en werk onzeker wordt.

De achteruitgang in netto inkomen is vooral het gevolg van een belastingmaatregel, de loonheffing in de eerste belastingschijf tot € 19.645 steeg op 1 januari 2013 van 15,2 procent naar 19,1 procent. De naheffing Inkomstenbelasting 2013 wordt daardoor lager. Dat komt omdat zowel de AOW als de pensioenfondsen en lijfrente steeds beginnen met heffen van belasting in de eerste schijf. Op die manier betaal je als je in totaal meer inkomen hebt dan € 19.645 bruto minder belasting dan je verschuldigd bent. Betaalde u in 2012 nog 8,85 procent te weinig vanaf de tweede belastingschijf, in 2013 is dit veel minder: 5 procent.

De belastingmaatregel compenseert dus achteraf door een lagere naheffing. Dat moet Henk Krol van 50Plus maar niet te hard gaan roepen, want dat koste hem vast wat zetels in de peilingen.

 

Nico van Scheijndel

15 februari 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.