Proud to be Senior

Pensioenwet uitgesteld

februari 7th, 2013

De nieuwe Pensioenwet gaat waarschijnlijk pas tegen de kerst naar de Tweede Kamer, wel heeft de staatssecretaris beloofd om voor 1 maart dit jaar met duidelijke antwoorden te komen.

 

In het overleg met de Tweede Kamer heeft Jetta Klijnsma, de staatssecretaris van Sociale Zaken, gisteren toegezegd voor 1 maart met duidelijke antwoorden te komen over het totaal bedrag dat de pensioenfondsen gaan korten op de pensioen en of dat noodzakelijk is.

Met die antwoorden loopt ze vooruit op bevindingen van de commissie die de rekenrente onderzoekt. Een van de discussiepunten rondom de nieuwe Pensioenwet is namelijk de rekenrente die pensioenfondsen moeten hanteren om hun dekkingsgraad te berekenen. In de zomer rapporteert een commissie over de rekenrente en of die niet te laag of te hoog is zodat pensioenfondsen zich arm of juist rijk rekenen. Volgens SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is er nu eerder sprake van arm rekenen omdat de rekenrente zeer laag is (2,4 procent) maar het rendement tot wel 8 procent bedraagt.

Met de nieuwe Pensioenwet en het daarbij behorende financieel toetsingskader krijgen pensioenfondsen de keuze tussen een nominaal en reƫel pensioen. In de nieuwe Pensioenwet worden strengere eisen aan pensioenfondsen gesteld in een poging de pensioenen ook voor de jongere generaties op peil te houden. Het financieel toetsingskader (dat in mei gepresenteerd wordt) moet er voor zorgen dat de pensioenmiljarden niet in rook opgaan. De nieuwe Pensioenwet zal waarschijnlijk pas in 2015 ingaan.

 

Nico van Scheijndel

7 februari 2013

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.