Proud to be Senior

Vanmiddag vergadert de Tweede Kamer over het plan van de staatssecretaris van Sociale Zaken dat het AOW-gat moet overbruggen, maar volgens de FNV sluit het plan 85 procent van de getroffene buiten.

 

Ongeveer drie weken geleden presenteerde Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken, haar overbruggingsregeling voor het AOW-gat. Het gat in inkomsten dat ontstaat omdat het prepensioen of de verzekering eindigt, maar de eerste AOW en pensioen nog op zich laat wachten. Het plan voorziet erin dat huishoudens tot 150 procent van het minimumloon een overbrugging krijgen totdat de eerste AOW wordt ontvangen. Naar verwachting krijgen 70.000 mensen met dit AOW-gat te maken.

De FNV roept de Tweede Kamer die vandaag over dit voorstel vergadert op om niet met het voorstel in te stemmen. De overbruggingsregeling sluit volgens de FNV 85 procent van de getroffene uit. Niet alleen de laagste inkomen komen in de problemen volgens de FNV, ook de middeninkomens en tweeverdieners hebben zich nauwelijks kunnen voorbereiden op de plots hogere AOW-leeftijd en het stoppen van hun vroegpensioen per hun 65ste verjaardag. Een extra reden om niet in te stemmen met de regeling zoals die nu is voorgesteld is dat het slechts vage contouren zijn en dat een ministeriële regeling nog ontbreekt.

Eigenlijk gaat het om een gênante vertoning, de AOW wordt dit jaar vanaf 1 januari een maand later ontvangen, maar een fatsoenlijke overbrugging is er nog steeds niet. Volgens het plan van de staatssecretaris krijgen belanghebbende met terugwerkende kracht hun overbrugging. Maar dan is er al flink op een houtje gebeten, met alle financiële en wellicht ook juridische gevolgen, vanwege betalingsachterstanden, van dien. Of een nee van de Tweede Kamer tegen het voorstel een snelle invoering helpt laat zich raden, maar de FNV heeft wel een punt, niet alleen de laagste inkomens hebben flinke last van de plots  latere AOW.

 

Nico van Scheijndel

14 februari 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.