Proud to be Senior

Er lijkt een verband te zijn tussen het slechter horen en het sneller achteruitgaan van de mentale vermogens. De achteruitgang zou een derde sneller zijn.

 

Amerikaanse onderzoekers hebben gedurende 11 jaar op gezette tijden 2000 ouderen gevolgd. In die periode lijken de wetenschappers een verband te hebben gevonden tussen het slechter (gaan) horen en de mentale achteruitgang. De deelnemers van het onderzoek die slechter gingen horen scoorden lager op de tests die de mentale capaciteiten meten. Dat de mentale vermogens achteruit gaan hoort bij het ouder worden, de onderzoekers vonden echter een snellere achteruitgang bij de slecht horende deelnemers aan het onderzoek. De mentale capaciteit ging wel met een derde sneller achteruit in vergelijking met de goed horende deelnemers.

Of beide zaken zonder meer met elkaar samenhangen durven de onderzoekers nog niet te zeggen. De oorzaak van de mentale achteruitgang kan ook het sociale isolement zijn waar slechter horende sneller in terecht komen. Van sociaal isolement is bekend dat het de mentale capaciteiten kan aantasten.

De onderzoekers gaan nu uitzoeken of het dragen van een gehoortoestel de mentale achteruitgang kan stuiten. Een noodzakelijk onderzoek, want in Amerika blijkt slechts 15 procent van de mensen die een gehoorapparaat nodig hebben die ook te krijgen. De resultaten van dat vervolgonderzoek zijn nog niet bekend, maar misschien voor mensen in Nederland die merken dat ze slechter horen alvast een aansporing om een gehoorapparaat te overwegen.

 

Nico van scheijndel

22 januari 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.