Proud to be Senior

Oude bomen kun je verplanten

januari 15th, 2013

Verhuizen van ouderen is minder ontwrichtend dan vaak wordt gedacht. Ouderen die naar een verzorgingshuis verhuizen worden er juist minder emotioneel eenzaam door.

 

Verhuizen is voor iedereen een stressvolle gebeurtenis, voor ouderen niet minder, wat niet hoeft te betekenen dat ouderen dan maar niet moeten verhuizen, dat ze koste wat het kost thuis moeten blijven. Brigitte Bloem onderzocht verhuizen van ouderen en vergeleek het met andere stressvolle gebeurtenissen zoals pensioenring en het verlies van een partner. Uit haar onderzoek blijkt dat verhuizen naar een zorginstelling minder ontwrichtend is dan vaak gedacht. Na de verhuizing blijken ouderen minder emotioneel eenzaam te zijn. Emotionele eenzaamheid gaat vooral over het gemis aan goede vrienden en gezelligheid.

Na de verhuizing naar een zorginstelling verliezen ouderen vooral het contact met hun voormalige buren. Door de nieuwe omgeving maken ze vaak weer nieuwe contacten. Vrijwilligerswerk, gevoelens van veiligheid en een landelijke omgeving bevorderen de nieuwe kennismakingen.

Veel ouderen willen het liefst thuis blijven wonen, de overheid helpt ze daarbij. Toch is het niet waar dat je oude bomen niet moet verplanten, ook ouderen zijn flexibeler dan gedacht.

 

Nico van Scheijndel

15 januari 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.