Proud to be Senior

Minder pensioenfondsen korten

januari 22nd, 2013

Volgens De Nederlandse bank zullen in april minder pensioenfondsen korten op de pensioenen dan eerder gedacht. Ook het gemiddelde percentage van de korting valt lager uit.

 

De oorspronkelijke verwachting was dat 103 pensioenfondsen op 1 april 2013 een korting op de pensioenen zouden moeten toepassen. De dekkingsgraad van die pensioenfondsen was te laag om zonder korting voldoende te kunnen herstellen. De dekkingsgraad moet minimaal 105 procent zijn, maar dat halen sommige fondsen bij lange niet.

Door een aanpassing van de rekenrente in september 2012 is het aantal pensioenfondsen dat moet korten al gedaald naar 81. Volgens De Nederlandse bank is het aantal pensioenfondsen dat moet gaan korten per april door de hogere rekenrente nu nog maar 70. Nog steeds veel en het betreft nog altijd 5 miljoen Nederlanders die er mee te maken krijgen: 2 miljoen actieve deelnemers, 1,1 miljoen gepensioneerden en 2,5 miljoen slapers. In 2014 zullen 40 pensioenfondsen nog een keer moeten korten.

De Nederlandse Bank verwacht dat de korting die de pensioenfondsen zullen toepassen lager zal uitvallen dan eerder gedacht. De korting zal gemiddeld niet 2,3 procent zijn, maar 1,9 procent. Op 1 februari maken de pensioenfondsen bekend hoeveel ze precies zullen gaan korten.

 

Nico van Scheijndel

22 januari 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.