Proud to be Senior

Koopkracht daalt in 2013

januari 17th, 2013

De koopkracht gaat volgens het NIBUD ook dit jaar weer dalen. Voor het vierde jaar op rij kunnen we minder kopen met ons inkomen. De koopkrachtdaling kan in 2013 oplopen tot 7,7 procent.

 

Ook dit jaar kunnen we weer minder kopen met ons inkomen, dat komt omdat het bruto inkomen kan dalen (minder pensioen) of juist het netto inkomen door hogere belastingen en lagere toeslagen. Daarnaast stijgen eigen bijdrage voor zorg en de prijzen in het algemeen. Volgens het Nederlandse Bureau voor Budgetvoorlichting, het NIBUD, daalt voor vrijwel iedereen de koopkracht in 2013. Die koopkrachtdaling kan oplopen tot 7,7% voor een alleenstaande met een vervroegd pensioen van € 25.000.

De koopkracht voor een alleenstaande AOW’er zonder ander inkomen stijgt in 2013 met 0,1 procent ofwel met € 2 per maand. Heeft diezelfde alleenstaande een aanvullend pensioen van € 1000 per maand, dan daalt zijn koopkracht met 3,5 procent, of wel maandelijks met € 61.

Echtparen met alleen AOW gaan er 0,4 procent op vooruit in 2013, € 8 per maand. Heeft het echtpaar één partner met een aanvullend pensioen van € 20.000 per jaar bruto, dan daalt de koopkracht met 4,7 procent, € 132 per maand. Hebben beide partners naast de AOW een pensioen van respectievelijk € 20.000 en € 10.000 per jaar bruto, dan daalt de koopkracht met 4,9 procent, met € 170 per maand netto. Een stel met twee kinderen en een bruto jaarinkomen van € 40.000 gaat er 1,2 procent op achteruit, € 30 per maand.

De grootste dalingen van 7,7 en 6,8 procent vindt je bij de mensen die met vervroegd pensioen zijn gegaan. Zij profiteren nog niet van de faciliteiten die er voor AOW’ers wel zijn zoals de verhoogde ouderenkorting en de verlaagde premie zorgverzekering over de AOW.

Eerder deze maand maakten we de koopkrachtdaling bekend die onderzoeksbureau Nyfer voor de gezamenlijke ouderenbonden had berekend, (11 januari 2013,Koopkracht ouderen daalt stevig). Die berekeningen houden echter ook rekening met zorg en gaan uit van de daling in 2017. De daling is daardoor bij Nyfer hoger. Als beide bureaus gelijk krijgen, dan moeten we vrezen voor dit jaar, maar ons hart vast houden voor wat nog komen gaat.

Op de site van het NIBUD (www.nibud.nl) kunt u zelf berekenen wat de gevolgen voor u zijn met de koopkrachtberekenaar die u op die site vindt.

 

Nico van Scheijndel

17 januari 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.