Proud to be Senior

Geen geld voor koopkracht

januari 31st, 2013

Uit het debat gisteren tussen de Tweede Kamer en minister Asscher van Sociale Zaken en staatsecretaris Weekers van Financiƫn werd een ding duidelijk: er is geen geld. De oplossing moet van de pensioenen komen.

 

In de brief die minister Asscher van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer zond stelde hij dat ouderen er niet veel meer op achteruit gaan dan andere groepen. Wel stelde hij vast dat de groep ouderen verschillen in het verlies aan koopkracht. In het debat werd de mening van de minister bestreden. Vooral de voorman van 50Plus, Henk Krol, trok flink van leer.

Gaande de discussie werd een ding duidelijk: er is geen geld. Dit jaar zal voor iedereen een moeilijk jaar worden, geld om het koopkrachtverlies te compenseren is er niet, misschien volgend jaar.

Minister Asscher ziet de grotere koopkrachtdaling bij ouderen niet als het gevolg van het kabinetsbesluit, maar als gevolg van de slecht presterende pensioenfondsen. Juist door het korten van pensioenen daalt de koopkracht van ouderen sterker dan was voorzien.

De Vakcentrale FNV, bij monde van bestuurder Ton Rolvink ziet daar juist de oplossing. Pensioenfondsen moeten zich nu met de rekenrente, die uitzonderlijk laag is, arm rekenen. Door de lage rekenrente is de dekkingsgraad van ongeveer 70 pensioenfondsen zo laag dat ze moeten korten op de pensioenen om de dekkingsgraad einde volgend jaar op minimaal 105 procent te hebben. Rolvink ziet graag opnieuw overleg met het kabinet en werkgevers om te sleutelen aan de rekenrente. Die moet volgens Rolvink omhoog omdat die niet in verhouding staat tot het rendement dat de pensioenfondsen nog steeds maken. Het rendement op beleggingen is vaak dubbel zoveel als de rekenrente die ze nu moeten hanteren.

Voor de korting van 2013 op de pensioenen is het aanpassen van de rekenrente te laat, morgen maken de grote pensioenfondsen bekent hoeveel ze zullen gaan korten. Mocht er een herziening komen van de manier waarop de pensioenfondsen hun dekkingsgraad moeten berekenen, dan kan dat wel tot gevolg hebben dat de korting volgend jaar weer wat teruggedraaid wordt.

 

Nico van Scheijndel

31 januari 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.