Proud to be Senior

Frisdrank leidt tot depressies

januari 9th, 2013

Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat het drinken van gezoete frisdrank ouderen een grotere kans op depressies geeft dan het drinken van ongezoete koffie. Een opvallend verband.

 

Drinken van gezoete frisdranken en dan vooral suikervrije frisdrank geeft ouderen aanzienlijk meer kans op depressies dan het drinken van ongezoete koffie. Die conclusie trekken de onderzoekers van het National Institutes of Health in Research Triangle Park in North Carolina. Het onderzoek is gedaan onder 263.925 personen die in 1995 en 1996 tussen de 50 en 71 jaar oud waren. Hen werd onder meer gevraagd naar de consumpties van verschillende dranken. Tien jaar later hebben de onderzoekers deze groep nogmaals benaderd en gevraagd naar hoe vaak ze te maken hebben gehad met een depressie. Nadat ze alle gegevens vergeleken bleek dat personen die meer dan vier blikjes of glazen frisdrank per dag dronken 30 procent vaker een depressie hadden gehad dan de personen die geen frisdrank dronken. De groep die vier blikjes of glazen vruchtensap per dag dronken hadden zelfs voor 38 procent vaker een depressie dan de personen die geen gezoete frisdranken dronken. Koffiedrinkers ontwikkelde voor 10 procent vaker een depressie dan de mensen die geen koffie dronken.

De onderzoekers wijzen er op dat meer onderzoek nodig is om de resultaten te bevestigen en de achtergronden van het ontwikkelen van een depressie te leren kennen. Voorlopig kan het advies zijn om matig te zijn met gezoete en suikervrije frisdrank.

 

Nico van Scheijndel

9 januari 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.