Proud to be Senior

Staatsecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer de contouren van de compensatieregeling AOW-gat  aangegeven. Alleen de laagste inkomen komen in aanmerking.

 

Vanaf 1 januari dit jaar schuift de leeftijd waarop de eerste AOW wordt ontvangen langzaam op. Om te beginnen dit jaar met een maand. De latere AOW heeft echter gevolgen voor de ontvangers  van een prepensioen of vut-uitkering. Die uitkering keert het laatst uit in de maand voorafgaand op de maand waarop je 65 wordt. Hierdoor ontstaat een AOW-gat, een maand waarin je nog geen AOW of pensioen ontvangt.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer duidelijk gemaakt hoe ze dit AOW-gat voor de laagste inkomens wil dichten. Ze heeft daarvoor een compensatieregeling gemaakt die er alleen is voor de mensen die een inkomen hebben dat lager is dan 150 procent van het minimum inkomen( € 2204 bruto per maand). Daarnaast gaat en vermogenstoets gelden waarbij de vrijstelling box 3 (€21.139), eigen woning en opgebouwd pensioen buiten beschouwing blijven. De regeling is er voor mensen met een prepensioen, vut, of functioneel leeftijdsontslag (FLO). Nieuw in de regeling is dat ook mensen die een verzekering hebben die stopt voordat de eerste AOW en pensioen ontvangt wordt in aanmerking komen. Bijvoorbeeld bij een lijfrente of Anw-hiaatverzekering.

De Sociale Verzekeringsbank voert de regeling uit en met terugwerkende kracht tot 1 januari 2013.  Volgens de staatssecretaris gaat het dit jaar om 11.000 mensen en naar verwachting ieder jaar een minder grote groep, uiteindelijk 2000 in 2018.

 

Nico van Scheijndel

24 januari 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.