Proud to be Senior

Advieskosten hypotheek dalen

januari 9th, 2013

Vanaf 1 januari van dit jaar moeten de klant die een hypotheek wil afsluiten betalen voor het advies. De kosten van dit advies daalden al snel na de invoering en zullen onder de druk van concurrentie verder dalen.

 

Financieel advies voor ingewikkelde producten zoals een hypotheek of levensverzekering mag vanaf 1 januari 2013 alleen nog maar tegen betaling worden gegeven. De particulier moet zelf zijn portemonnee trekken voor het advies als hij geld willen lenen voor zijn nieuwe huis. De tarieven voor het advies bij een hypotheek lopen op tot ongeveer  € 3000.

Onder druk van concurrentie dalen de tarieven al, zo verlaagde de SNS haar hypotheekadvies  kort na 1 januari al met € 750 tot € 2195. Concurrenten ING en ABN Amro vragen € 2100. Tussenpersonen zoals de Hypotheker  en Hypotheekvisie vragen bedragen tussen de € 2500 en € 3000. De AFM tikte ondertussen de Rabo bank al op de vingers die € 1750 vraagt, maar ook een no cure, no pay systeem heeft, wat volgens de ASFM niet mag. De verwachting is dat de advieskosten de komende tijd nog verder zullen dalen.

Alternatieven zijn er ook, via het internet kunnen je voor nog geen € 1000 zelf alles regelen. Deze zogenaamde execution only bedrijven vermijden de regelgeving van de AFM omdat ze geen advies geven, dat moet de klant dan ook niet verwachten. De Consumentenbond waarschuwt particulieren voordat ze met deze bedrijven in zee te gaan. Wanneer er onvoldoende kennis van de financiële producten is en er zelf onvoldoende vergeleken is tussen de verschillende geldverstrekkers kan goedkoop dan wel eens heel erg duurkoop worden.

 

Nico van Scheijndel

9 januari 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.