Proud to be Senior

Zorg mag ons best wat kosten

december 12th, 2012

Uit recent onderzoek blijkt dat ouderen bereid zijn extra te betalen voor zorg, vooral als die zorg bijdraagt aan zelfstandig zijn en eigen keuzes. Zelf kunnen bepalen wat we eten krijgt de meeste punten.

 

Uit een onderzoek van Van Berenschot onder 650 Nederlanders blijkt dat we bereid zijn om meer te betalen voor onze zorg, welzijn, wonen en leefstijl. Uit het onderzoek blijkt dat we daar ruim 28 procent van ons besteedbaar inkomen aan willen uitgeven. De groep 70- tot 80-jarigen zelfs nog een procent meer. We geven graag iets extra’s als dat de eigen regie over het leven waarborgt.

Uit het onderzoek blijkt dat we voor een dagelijks vers bereide maaltijd waarbij we zelf kunnen kiezen wat er op het menu staat het vaakst iets extra’s willen betalen. Gemiddeld 57 procent van de ondervraagden wil extra betalen voor die keuze. Ook de beschikking over eigen sanitaire voorzieningen staat hoog op het verlanglijstje, bijna de helft betaalt hier graag extra voor. Andere zaken blijken minder belangrijk, zo hebben minder mensen geld over voor aanvullende huishoudelijke verzorging (38 procent), een eigen terras of tuin (36 procent), vervoer op maat (36 procent), aanvullende persoonlijke verzorging (32 procent) of een eigen keuken (31 procent).

Van Berenschot brengt begin 2013 een boek uit met de onderzoeksresultaten: De vergrijzing voorbij. In het boek worden de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt en een toekomstbeeld geschetst. De verwachting is dat de komende jaren meer particuliere initiatieven ontstaan waardoor ouderen meer keuzes krijgen, tenminste als ze er voor betalen en dat willen we blijkbaar best. Onderzoeker Eveline Castelijns stelt het als volgt: “Ouderen gaan in de toekomst steeds meer zelf financieel bijdragen aan producten en diensten om in een goede oude dag te voorzien. Uit het onderzoek blijkt dat de behoefte per oudere verschilt, iedereen besteedt zijn geld op een andere manier en wil daar ook zeggenschap over hebben. Het maatwerk dat hiervoor nodig is, zal leiden tot een grotere differentiatie in het zorg- en welzijnsaanbod”.

 

Nico van Scheijndel

12 december 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.