Proud to be Senior

Wordt 2013 een rampjaar?

december 31st, 2012

Voor 2013 staan ons grote veranderingen te wachten. Allerlei regelingen vervallen, eigen bijdragen worden hoger, toeslagen vervallen eerder. In de aanloop van het nieuwe jaar werkte ik de afgelopen week mijn diverse naslagwerken bij. Het meest opvallend vond ik de stijging van het tarief loonheffing in de eerste belastingschijf. Deze was steeds ongeveer 15 procent, in 2013 stijgt deze in een klap naar 19,1 procent. Dit betekent dat je van iedere € 100 er 4 extra aan belasting kwijt bent. Op een AOW voor alleenstaanden dus € 42 euro extra belasting per maand! Ter compensatie is de ouderentoeslag opgetrokken van € 762 naar € 1032 hetgeen de achteruitgang met € 22 beperkt. De ouderentoeslag ontvang je alleen wanner het verzamelinkomen minder is dan € 34.450. Is het inkomen hoger, dan is de ouderenkorting slechts € 150.

Volgens de berekeningen van het NIBUD gaan de 65-plussers er volgend jaar fors op achteruit. Alleen wanneer het inkomen slechts uit AOW bestaat gaat deze ontvanger er 1 procent op vooruit. Een echtpaar naast de AOW ieder een pensioen hebben van respectievelijk € 20.000 en € 10.000 zou er volgens het NIBUD 9,4 procent op achteruit gaan, € 323 netto per maand. Hebt u een vermogen van € 80.000 boven de vrijstellingen in box 3, dan vervalt voor u de zorgtoeslag. Dat kan bij een klein inkomen een forse tegenvaller zijn.

Het kabinet bezuinigt om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, maar met de te verwachtte achteruitgang in inkomsten houdt ik de hand op de knip. Ik moet eerst eens weten hoeveel ik echt aan inkomen zal krijgen in het nieuwe jaar voordat ik weer geld durf uit te geven. Ik wacht dan ook met spanning mijn eerste loonstrook af, veel ouderen die ik spreek zijn net als ik benieuwd naar hun netto inkomen van januari 2013. Niemand weet nog waar hij aan toe is. We staan op de drempel van een nieuw jaar, een jaar waarover we slechts verwachtingen kunnen hebben, op financieel terrein zullen die verwachtingen eerder negatief dan positief zijn.

Ik houdt in ieder geval mijn hart vast voor die eerste loonstrook net als mijn ouders voor hun netto AOW en pensioen. Maar we houden de moed erin, ik wens u allen het beste voor 2013. Wij ouderen hebben tenminste een voordeel: we kunnen de tering nog naar de nering zetten.

 

Nico van Scheijndel

31 december 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.