Proud to be Senior

Wat is wanneer fraude?

december 7th, 2012

Dat veel 65-plussers geschrokken of verward zijn na ontvangst van een brief van de Sociale Verzekering Bank (SVB) over de strengere frauderegels die vanaf 1 januari 2013 gelden is jammer. Veel vervelender is dat er wel op strengere regels wordt gewezen maar dat zowel in de brief als in het radiospotje in het reclameblok niet duidelijk wordt wanneer je fraudeert. Wat fraude is moet je zelf maar snappen of navragen bij de SVB. Maar daar wordt je ook niet veel wijzer, want fraude en dan met name samenwonen kent geen criteria. Wanneer ben je een stel en wanneer niet? Ben je een stel, woon je samen, volgens de SVB wanneer je meer dan drie dagen bij elkaar bent? Woon je samen voor de SVB ook wanneer je beiden een eigen huis hebt? Woon je samen voor de SVB wanneer je bij elkaar eet maar in je eigen huis slaapt? Woon je samen voor de SVB wanneer je samen leuke daagjes weggaat en zo nu en dan bij elkaar logeert?

Samenwonen volgens de regels van de SVB doe je volgens volstrekt willekeurige criteria. Bovendien, mocht je erin berusten dat je ondanks twee woningen toch samenwoont en dat je beide bijna € 300 per maand gekort wordt, benoem je elkaar in een testament tot erfgenaam benoemt ben je dat voor de fiscus geen samenwoonpartners. Je hebt dan geen recht op de grote partner vrijstelleng van € 603.600, je betaalt gewoon de erfbelasting als vreemden tegen 30% erfbelasting. Ook bij de inkomstenbelasting ben je geen fiscaal partner en valt er niet te schuiven met aftrekposten of vermogens bestanddelen. Ook voor de huur of zorg-toeslag ben je geen partner. Waarom dan wel voor de AOW?

De directeur van de ANBO, Liane den Haan zei het bij de behandeling van de nieuwe fraudewet al heel duidelijk: samenwonen doe je op één adres, heb je beide een eigen woning (die je ook gebruikt) dan kan er geen sprake zijn van samenwonen.

Wanneer je op gevorderde leeftijd nog het geschenk van vriendschap of zelfs liefde mag ontvangen dan doe je dat anders dan wanneer je 20 jaar bent. Je heb een leven ervaring, een huis vol herinneringen en emoties. Een dergelijke woning verlaat je niet zomaar en mocht je dat wel overwegen, dan wordt dat vaak geremd door het feit dat samen zijn prettig is, maar zo nu en dan even alleen zijn kent ook zijn voordelen.

Beste Sociale Verzekerings Bank, beste minister Asscher stopt met die fraude flauwekul en formuleer eerst wat samenwonen is en let daarbij ook eens op andere wet- en regelgeving en ga dan brieven schrijven en radiospotjes uitzenden.

 

 

7 december 2012

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.