Proud to be Senior

Pensioenfondsen presteren beter

december 17th, 2012

Volgens De Nederlandse Bank is de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen nu 102 procent, het hoogste niveau sinds juni vorig jaar.

 

De Nederlandse Bank onderzocht 313 pensioenfondsen en concludeerde dat de gemiddelde dekkingsgraad eind november 102 procent was, een procent meer dan eind september dit jaar. Van de 313 pensioenfondsen hadden er 165 minder dekkingsgraad dan het wettelijk minimum van 105 procent, 22 minder dan eind september. Bij de pensioenfondsen die nog niet aan het minimum voldoen zijn 4,4 miljoen actieve deelnemers en 2,2 miljoen pensioengerechtigden.

Dat de gemiddelde dekkingsgraad gestegen is goed nieuws, het geeft aan dat het goed gaat met de pensioenfondsen en dat ze gemiddeld in staat zijn om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Dat de dekkingsgraad ten opzichte van september een procent gestegen is komt vooral door de rendementen op beleggingen, de rekenrente is nagenoeg stabiel gebleven. De Nederlandse Bank berekent echter een gemiddelde, er zijn grote verschillen tussen de pensioenfondsen onderling, verschillen in beleggingsvormen, de mate waarin risico’s worden afgedekt en leeftijden van de deelnemers.

De grote vraag rondom de dekkingsgraad is echter niet hoe hoog die gemiddeld nu is, maar of hij een waarheidsgetrouw beeld van de financiƫle positie van de pensioenfondsen geeft. Door een aanpassing van de rekenrente in september is de gemiddelde dekkingsgraad vier procent gestegen. Critici spreken sinds dien dan ook van een fantasierente, de toekomst moet uitwijzen wie er gelijk heeft, de politicus of de burger.

 

Nico van Scheijndel

17 december 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.