Proud to be Senior

Weinig armoede onder ouderen

november 20th, 2012

Onder 65-plussers is de minste armoede in Nederland te vinden. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau is 6,5 procent van de Nederlandse bevolking arm, van de 65-plussers slechts 2,6 procent.

 

Onder 65-plusers is weinig armoede te vinden volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Gisteren publiceerde het SCP het rapport Tevreden met pensioen, dat tevens het proefschrift is van de auteur, Arjan Soede, die daarop aan de Universiteit van Groningen hoopt te promoveren. In het rapport komt naar voren dat armoede in Nederland nog steeds voorkomt, maar minder onder ouderen.

Eerst is gekeken wat een huishouden minimaal nodig heeft om niet arm te zijn. Aan de hand van dat criterium blijkt in 2010 6,5 procent van de Nederlandse bevolking arm. Onder ouderen blijkt echter slechts 2,6 procent arm te zijn, het laagste percentage van alle leeftijdsgroepen. Iets anders dan voldoen aan de criteria van de onderzoeker is het gevoel dat mensen hebben. Zo gaf 15 procent van de 35 tot 65-jarigen aan niet rond te kunnen komen, onder 65-plussers was dat percentage 9 procent.

Een mogelijke verklaring van het lage percentage armoede onder 65-plussers is dat de netto inkomsten van ouderen de laatste twintig jaar sneller zijn gestegen dan die van jongeren. Het netto inkomen van jongeren steeg in de jaren 1990 – 2010 met 17 procent, terwijl dat van ouderen met 23 procent is toegenomen. Het gestegen inkomen van ouderen moet volgens de onderzoeker vooral worden toegeschreven aan de hogere netto AOW en omdat ouderen steeds vaker van een aanvullend pensioen hebben.

 

Nico van Scheijndel

20 november 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.