Proud to be Senior

Rentebeleid stuwt dekkingsgraad

november 2nd, 2012

De dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is door de nieuwe renteregels flink gegroeid. Nog even en de gemiddelde dekkingsgraad bereikt het minimum van 105 procent.

 

Het spook van het korten op de pensioen wordt steeds verder weg gedrukt. De nieuwe renteregels die de minister van Sociale Zaken in september bekend maakte stuwen de dekkingsgraad in oktober met 5 procent. De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen bedroeg eind oktober 102 procent, een maand eerder was dit nog 97 procent. De hogere dekkingsgraad blijkt uit de pensioenthermometer  van consultancybureau Aon Hewitt die deze maandelijks publiceert. De minimumdekkingsgraad is 105 procent.

Met de hogere dekkingsgraad zullen minder pensioenfondsen in april 2013 het pensioen hoeven te verlagen. Al aangekondigde percentage vallen waarschijnlijk minder hoog uit. Omdat de pensioenthermometer slechts een gemiddelde dekkingsgraad bekend maakt kunnen de verschillen per pensioenfonds groot zijn. De dekkingsgraad is niet alleen afhankelijk van de renteregels, maar ook van de leeftijdsopbouw van een pensioenfonds en het resultaat op beleggingen. Vooral dat laatste drukte de gestegen dekkingsgraad in oktober. De aandelenkoersen daalden in oktober met 1,8 procent en grondstoffen werden 4,8 procent minder waard.

De maatregel die de minister van Sociale Zaken in september bekend maakte hebben de dekkingsgraad kunstmatig verhoogd. De werkelijk rente is nu veel lager. De toekomst moet uitwijzen of de nieuwe renteregels niet een te zware wissel trekken op de pensioenen van de jongere generaties, maar dan is het al te laat.

 

Nico van Scheijndel

2 november 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.