Proud to be Senior

Oudere werkloze blijft werkloos

november 29th, 2012

Van alle werklozen van 55 jaar en ouder is ruim de helft na een jaar nog niet aan het werk, slechts 30 procent vindt een nieuwe (tijdelijke) baan, de rest laat het er bij zitten.

 

Het aantal werkloze 55-plussers is sinds oktober 2011 met 20 procent gestegen, er zijn nu 81.000 werklozen van 55 jaar en ouder. Werkzoekenden die moeilijk een nieuwe baan vinden. Uit gegevens van het uitkeringsorgaan UWV blijkt dat slechts 30 procent van de 55-plus werkzoekenden binnen een jaar een nieuwe baan vindt, vaak een tijdelijke. Ruim de helft is na een jaar nog niet aan de slag en de rest ontvangt geen WW meer of is overleden.

Minister Asscher van Sociale Zaken vindt het een groot probleem dat weinig oudere werklozen een nieuwe baan vinden. Voor de minister is het een belangrijk thema in het overlegĀ  van hem met de vakbonden en werkgevers. De minister pleit voor meer aandacht voor begeleiding en scholing van oudere werknemers en voor goed werkgeverschap. De vakbeweging pleit juist voor het niet korten van de WW van maximaal 38 maanden nu naar 12 maanden straks als het kabinet zijn plannen uitvoert.

Om de pijn van de kortere WW te verzachten verlaagt het kabinet de leeftijd om voor IOW in aanmerking te komen naar 55 jaar. Een werkloze komt nu nog in aanmerking voor IOW wanneer hij werkloos wordt wanneer hij 60 jaar of ouder is, straks dus vanaf dat hij op 55 jarige leeftijd zijn baan kwijt raakt. De IOW is een uitkering op bijstandsniveau zonder dat er rekening wordt gehouden met vermogen of het inkomen van de partner.

 

Nico van Scheijndel

29 november 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.