Proud to be Senior

Tijdens een hoorzitting van de Europese Commissie is gebleken dat de Nederlandse regering zelf mag bepalen of zij de bovengrens van het inkomen voor een sociale huurwoning verhoogd. Minister Spies heeft al een voorstel aan de Tweede Kamer gezonden.

 

Sinds 1 januari 2011 geldt de Europese regel dat sociale huurwoningen slechts toegewezen mogen worden aan huishoudens met een beperkt inkomen. Die grens ligt in 2012 op € 34.085 bruto per jaar. Het gevolg van die grens is dat veel mensen die (samen) net wat meer inkomen hebben niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, maar ook niet voor een woning in de vrije sector of een koopwoning kunnen kopen. Vanuit de gemeenten en de Woonbond is er steeds kritiek geweest op dit beleid, juist vanwege de tussen wal en schip vallende middeninkomens.

Tijdens een vorige week gehouden hoorzitting van de Europese Commissie te Brussel heeft de Schiedamse wethouder Wijten het standpunt van de Nederlandse gemeenten kenbaar gemaakt. Zijn standpunt werd mede ondersteunt door de vereniging van woningcorporaties Aedes en de Woonbond die de huurdersbelangen vertegenwoordigd.

De vertegenwoordiger van de Europese Commissie wist tijdens de hoorzitting te melden dat de  keuze voor het verhogen van de inkomensgrens de verantwoordelijkheid is van de Nederlandse regering. Minister Spies heeft vervolgens in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat zij de inkomensgrens wil verhogen naar € 38.000. Met die verhoging komt een sociale huurwoning weer in beeld voor de midden inkomens die nu net teveel verdienen.

 

Nico van Scheijndel

5 november 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.