Proud to be Senior

Ouderenorganisatie ANBO wil dat het Centraal Plan Bureau een alternatief voor het huidige zorgplan met hoge premies doorrekent. In het plan blijft de huidige inkomensafhankelijke premie bestaan, maar het inkomensplafond verdwijnt.

 

Volgens de directeur van de ouderenorganisatie ANBO hebben de PvdA en de VVD een goed plan volkomen verziekt. De commotie die is ontstaan over de hogere zorgpremies is daar misschien wel het bewijs van. Het kan volgens de ANBO zoveel gemakkelijker, zoveel beter. Ze heeft daarom per brief aan de Tweede Kamer gevraagd of zij het Centraal Plan Bureau opdracht wil geven een door de ANBO geformuleerd alternatief plan door te rekenen.

Volgens het plan van de ANBO blijft de huidige inkomensafhankelijke premie van 7,1 en 5 procent bestaan, maar verdwijnt de huidige maximale premiegrens van € 50.000. Lage inkomens betalen dan minder, middeninkomens iets meer en hoge inkomens betalen dan eindelijk een zorgpremie naar draagkracht. Het plan van het huidige kabinet schaft nu de zorgtoeslag en voert een inkomensafhankelijke premie in zonder er iets positiefs voor terug te geven.

In het plan van de ANBO blijft de concurrentie tussen de verzekeraars bestaan, maar moeten ze vooral geprikkeld worden op basis van kwaliteit van zorg met elkaar te concurreren.

In een brief aan de Tweede Kamer vraagt de ANBO haar plan door te laten rekenen zodat duidelijk is dat er een alternatief is voor het plan dat de regering in haar regeerakkoord heeft opgenomen. Een plan waar Nederland en de gezondheidszorg beter van worden.

 

Nico van Scheijndel

7 november 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.