Proud to be Senior

Betere zorg voor dementerenden

november 27th, 2012

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat het aantal vrijheidsbeperkende maatregelen voor dementerenden de afgelopen jaren is afgenomen. Op het gebied van medicijngebruik en activeringen blijven verbeteringen mogelijk.

 

Het Trimbos-instituut onderzocht 140 woonvormen voor dementerenden. Van deze 140 gebruiken er 70 geen onrustbanden meer, in 2009 was dat nog maar bij 50 woonvormen. Ook werd er minder gebruik gemaakt van bedhekken en verpleegdekens. Ondanks de verbeteringen kan het altijd beter. Zo is het gebruik van psychofarmaca volgens de onderzoekers niet verbeterd en kan de betrokkenheid van bewoners nog omhoog. Gemiddeld krijgt nog een op de vier bewoners medicatie die het gedrag beïnvloeden. Dat is veel, zeker gezien alle aandacht die de afgelopen jaren over het gebruik van deze medicijnen is gegeven en de schadelijke gevolgen voor de groep gebruikers. Het aantal activiteiten waarbij bewoners betrokken worden is sinds 2009 gestegen van gemiddeld drie, naar gemiddeld vijf activiteiten in de afgelopen drie dagen.

De onderzoekers pleiten in hun onderzoek voor het meer toepassen van persoonsgerichte zorg. Het doel van persoonsgerichte zorg is om mensen met dementie zich erkend, gerespecteerd en vertrouwd te laten voelen. Wanneer er meer persoonsgerichte zorg wordt geboden is het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen en psychofarmaca lager en worden bewoners meer bij activiteiten betrokken. Tenslotte zien de onderzoekers een forse toename van het aantal vrijwilligers in de zorg. Vrijwilligers die waardevolle bijdrage leveren aan de zorg voor dementerenden.

De zorg voor dementerenden verbetert langzaam maar zeker en dat is een goede ontwikkeling, want hoe dement iemand ook kan zijn, hij heeft altijd recht op menswaardige zorg, het recht om zich hoe bescheiden ook, mens te voelen.

 

Nico van Scheijndel

27 november 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.