Proud to be Senior

Het kabinet heeft het regeerakkoord aangepast na een lawine van kritiek op de nivellering via de zorgpremie. Nu gaan de belastingen omhoog en gaan de AOW’ers er nog steeds flink op achteruit.

 

Door de maatregelen die zijn genomen tijdens de tussen formatie gaan AOW’ers die alleen AOW ontvangen er iets op vooruit. Een alleenstaande AOW’er met € 10.000 extra pensioen levert een half procent minder in, maar nog steeds 5,75 procent. Een echtpaar met eenzelfde inkomen levert juist meer in, nu 5,25 procent tegen 3,25 procent eerst.

In het nieuwe regeerakkoord is de inkomensafhankelijke zorgpremie gesneuveld, zijn de belastingen verhoogd en de heffingskortingen aangepast. De algemene heffingskorting wordt iets verhoogd en vervolgens naarmate het inkomen stijgt langzaam afgebouwd. Dat geldt ook voor de arbeidskorting en de ouderenkorting. Ouderen die in totaal meer dan € 60.000 euro verdienen ontvangen geen ouderenkorting meer.

Het belastingtarief in de tweede, derde en vierde belastingschijf blijft gelijk, respectievelijk 42, 42 en 52 procent. Wel loopt de derde belastingschijf langer door. Betaal je nu 52 procent inkomstenbelasting vanaf 56.491, dat wordt € 62.941 zodat het je langer een lager tarief betaalt.

De grote lijnen van het regeerakkoord geven aan dat nu 15 procent van de Nederlandse bevolking er 5 procent of meer op achteruit gaat. In het oorspronkelijke regeerakkoord was dit 17 procent. Vooral de hogere inkomens (drie keer modaal) gaan er op achteruit. Eerst zou 5 procent er 5 procent of meer op achteruit gaan, dat is nu 17 procent. De huishoudens met een minimum inkomen gaan er nu voor 9 procent er 5 procent of meer op achteruit, dat was 12 procent.

Vandaag bespreekt de Tweede Kamer met het kabinet het regeerakkoord. Wie wet komt er vandaag nog ergens een aap uit een mouw.

 

Nico van Scheijndel

13 november 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.