Proud to be Senior

In Nederland zijn 300.000 huishoudens die steenrijk zijn, maar slechts een klein inkomen hebben. De stenen waarde is niet of nauwelijks contant te maken. De Taskforce Verzilveren gaat nu onderzoeken of er wegen zijn die dit wel mogelijk maken.

 

Tien jaar geleden waren er diverse mogelijkheden om de overwaarde van de eigen woning contant te maken. Banken leende geld uit op basis van de overwaarde, Verzilverd Wonen en Amvest Homefree waren producten om je huis te verkopen en terug te huren. Momenteel is het aantal aanbieders van dergelijke verkoop-en-terughuur-producten beperkt tot één en kijken hypotheekverstrekkers nog slechts naar het inkomen van de geldlener. Volgens woordvoerder van Vereniging Eigen Huis (VEH) krijgen zij steeds vaker telefoontjes van leden die graag de overwaarde verzilveren, maar daarvoor geen mogelijkheid hebben.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er in Nederland 300.000 huishoudens die een laag inkomen hebben, maar een groot vermogen. Onder hen relatief veel 65-plussers.

Dat de overwaarde slecht contant te maken is frustreert de huis eigenaren. Het enige alternatief om de overwaarde toch contant te krijgen, namelijk verkopen en gaan huren spreekt de meeste ouderen niet aan. Ouderen blijven het liefste wonen waar ze al decennia wonen.

Het geld in de eigen woning is echter steeds vaker nodig om het inkomen aan te vullen of om de eigen bijdrage zorg en huishoudelijke hulp van te betalen. In de toekomst zal die vraag onder druk van bezuinigingen alleen maar toenemen. De overheid ziet dit probleem ook en heeft de Taskforce Verzilveren in het leven geroepen die mogelijkheden voor het cashen van de overwaarde moet onderzoeken. In de taskforce zitten naast de VEH ook verzekeraar Achmea, hypotheekverstrekker Obvion, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de koepel van ouderenorganisaties CSO en pensioenfondsbeheerders PGGM en APG aan tafel. De taskforce begint vandaag met haar werkzaamheden

Wat Proud to be Senior betreft kan de taskforce direct weer stoppen met hun werk, want dat product ligt er al: SH-Wonen van Proud to be Senior.

 

Nico van Scheijndel

4 oktober 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.