Proud to be Senior

Rente helpt de pensioenfondsen

oktober 18th, 2012

De nieuwe renteregeld voor pensioenen werpen hun vruchten af, de dekkingsgraden van pensioenfondsen zijn gemiddeld met 3,5 procent gestegen. Het aantal fondsen dat moet korten in 2013 is met 22 gedaald.

 

De nieuwe renteregels voor pensioenen waar het kabinet Rutte in september mee kwam werpen haar vruchten af. Pensioenfonds Zorg en Welzijn hoeft volgens jaar waarschijnlijk niet te korten en bij veel andere fondsen komt de minimumgrens van 105 procent dekkingsgraad in zicht. Uit onderzoek van het Financieel Dagblad (FD) onder 50 pensioenfondsen in Nederland blijkt dat de dekkingsgraad met gemiddeld 3,5 procent is gestegen. Daarmee zijn veel pensioenfondsen nog steeds niet uit de gevarenzone, maar herstel tot de minimumgrens lijkt weer mogelijk zonder fors te korten op de pensioenen.

Het fonds dat het meest profiteert van de nieuwe renteregels is het pensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf, de dekkingsgraad steeg van 99 procent naar 106,5 procent eind september. Het ABP heeft nu een dekkingsgraad van 97 procent tegen 94,3 procent onder de oude renteregels. Pensioenfonds Zorg en Welzijn steeg van 96 procent naar 99 procent. De metaalfondsen blijven probleemkinderen, bij PMT is de dekkingsgraad nu 91,2 procent en bij PME 93 procent. Bij de metaalfondsen is een korting op de pensioenen per april 2013 van 6 of 7 procent nog steeds aan de orde, maar pensioenfonds Zorg en Welzijn gaat in 2013 waarschijnlijk het pensioen toch niet korten. Het ABP houdt voorlopig nog vast aan een korting van 0,5 procent per april 2013.

De nieuwe renteregels helpen de pensioenfondsen te herstellen naar een minimale dekkingsgraad van 105 procent, maar de rente regels staan ook onder druk, de ouderen zouden de pensioenfondsen leegeten. Misschien is dat waar, misschien ook niet. Feit is dat de pensioenen in april naar verwachting niet met gemiddeld 4,9 procent worden gekort, maar volgens het FD met 0,8 procent.

 

Nico van Scheijndel

18 oktober 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.