Proud to be Senior

Het Financieel dagblad meldt dat de groeit uit de ziekenhuizen is. De ziekenhuizen nemen minder patiënten op en de poliklinieken zien ook minder hulpvragers. Naar de reden is het gissen.

 

We zijn vast niet plotseling een stuk gezonder geworden, toch zien de ziekenhuizen het aantal patiënten afnemen. Tot voor kort was een groei van 5 tot 7 procent per jaar van het aantal zorgvragen, het zorgvolume normaal.  In 2011 was er al sprake van minder groei, dat lijkt zich in 2012 voor te zetten. Het Financieel Dagblad ondervroeg 25 ziekenhuizen naar hun omzet en mogelijke groei. Van de ondervraagde ziekenhuizen gaven er 14 aan een kentering in de zorg te zien, het aantal patiënten daalt daar of groeit nauwelijks. Slechts zes ziekenhuizen gaven aan een lichte groeit te zien, de andere ziekenhuizen wisten het nog niet.

Instellingen over het gehele land melden dat de groeit van de zorg achter blijft bij het volume dat met de zorgverzekeraars is afgesproken. Bij sommigen zelfs heel erg, zoals Kennemer Gasthuis in Haarlem dat verwacht10 procent van het personeel te moeten ontslaan.

De voor de hand liggende conclusie dat de patiënten gewoon naar een ander ziekenhuis in de buurt zijn gegaan, gaat niet op. Want het Gemini ziekenhuis in Den Helder heeft 6 procent minder patiënten, maar het Medisch Centrum Alkmaar heeft niet meer patiënten gekregen. In andere regio’s is hetzelfde beeld zichtbaar.

Naar de reden van het stoppen van de patiëntengroei is het gissen. De ziekenhuizen vermoeden dat mensen door het hogere eigen risico zorg uitstellen of dat huisartsen meer zelf doen en minder snel verwijzen.

 

Nico van Scheijndel

22 oktober 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.