Proud to be Senior

Vandaag presteert de commissie Van Dijkhuizen haar interim-rapport over de belastingverlagingen. Ze doet daarin vele voorstellen om zowel de belastingtarieven te verlagen als de werkgelegenheid te verbeteren en de huizenmarkt weer op gang te krijgen.

 

De commissie Van Dijkhuizen presteert vandaag haar interim-rapport waaruit blijkt dat de belastingtarieven naar beneden kunnen wanneer er aftrekposten sneuvelen of beperkt worden en rijke ouderen meer belasting gaan betalen. Zo moeten de huidige vier tariefgroepen teruggebracht naar twee van 37 en 49 procent. Door de tariefsverlaging gaan 12 tot ongeveer 13 miljoen mensen onder het eerste, lage tarief vallen.  Om de tariefsverlaging budgetneutraal te realiseren legt de commissie de hypotheekrenteaftrek aan banden en gaan 65-plussers met een hoger inkomen geleidelijk hetzelfde tarief betalen als de 65-minners. Een andere bijdrage komt van de huurmarkt, door de huren geleidelijk aan meer marktconform te maken en de opbrengst daarvan in te zetten voor de lastenverlichting.

Met de plannen van de commissie realiseert ze volgens het Centraal Plan Bureau op termijn 140.000 banen, de effecten op de koopkracht zijn beperkt, de kosten van de vergrijzing blijven betaalbaar en de vastzittende woningmarkt wordt vlot getrokken.

Voor dat laatste heeft de commissie de nodige voorstellen: ze beperkt de hypotheekrenteaftrek voor zowel nieuwe als bestaande hypotheken. Om aflossen van de hypotheek te stimuleren daalt jaarlijks het gedeelte van de hypotheekrente dat aftrekbaar is. Aftrek van hypotheekrente kan alleen volgens het tarief in de eerste belastingschijf (37 procent) en de overdrachtsbelasting verdwijnt.

Afgelopen februari kreeg de Commissie inkomstenbelasting en toeslagen de opdracht om te zoeken naar mogelijkheden om de belastingtarieven te verlagen. De tarieven moeten naar beneden, maar mogen de staat niks kosten. De commissie onder leiding van financieel topman van NIBC Kees van Dijkhuizen presenteert vandaag haar interim-rapport in de hoop dat haar advies een rol spelen tijdens de formatie. Komend voorjaar verwacht zij haar definitieve rapport uit te brengen.

 

Nico van Scheijndel

17 oktober 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.