Proud to be Senior

Ouderen krijgen vaak geen dure medicijnen tegen kanker omdat ze te zwak zouden zijn. Onderzoek van de Erasmus Universiteit wijst uit dat dit onzin is.

 

Ouderen met kanker worden vaak niet behandeld met dure medicatie omdat de artsen menen dat ze daar te zwak voor zijn. Die zwakte zou er zijn omdat de ouderen ook aan andere ziekten lijden zoals diabetes of hart- en vaatziekten.  Dit argument blijkt weinig steekhoudend blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum. De Rotterdamse Universiteit heeft uit onderzoek niet kunnen herleiden dat ouderen kwetsbaarder werden of dat de behandeling minder goed zou werken door de combinatie met andere medicijnen.

Uit het onderzoek blijkt dat onder andere ouderen met darmkanker of de ziekte van Kahler minder vaak worden behandeld met nieuwe, dure medicatie. Ook relatief gezonde ouderen kregen die behandeling minder vaak. De behandeling kost per jaar per patiënt € 20.000. Ziekenhuizen krijgen daarvoor extra geld, maar ouderen profiteren daar minder van.

Of het de artsen te verwijten is dat ze ouderen minder vaak met de dure, nieuwe medicijnen behandelen is de vraag. Waarschijnlijk zijn hun beweegredenen oprecht, omdat medicijnen meestal op gezonde, relatief jonge mensen worden getest, waarbij de kanker agressiever toeslaat. Er is nog te weinig kennis hoe medicatie bij ouderen uitpakt. Hoogleraar Uyl-de Groot die het onderzoek heeft geleid wijst dan ook op belang van goed onderzoek naar de toegang tot dure medicatie voor ouderen. Dergelijk onderzoek moet de kennis verrijken over de combinatie van medicatie bij ouderen.

Hoogleraar Uyl-de Groot wijst er nog op dat nieuwe medicijnen vaak ook niet op kinderen worden getest, maar dat de dosering bij kinderen met kanker wel wordt aangepast, waarom dan niet bij ouderen?

 

Nico van Scheijndel

8 oktober 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.