Proud to be Senior

Vanaf volgend jaar moeten de tussenpersonen van lijfrentes en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen de kosten van het advies apart declareren. Die kosten zijn niet langer aftrekbaar bij de aangifte Inkomstenbelasting.

 

Tot nu toe was een advies over een lijfrente of arbeidsongeschiktheidsverzekering gratis. Hoewel gratis, die kosten waren versleuteld in de door de klant betaalde premies. Waren de betaalde premies aftrekbaar, dan waren ook de advieskosten aftrekbaar. Tot het einde van dit jaar, want vanaf 1 januari 2013 moeten financiƫle tussenpersonen de kosten van hun advies apart bij de klant in rekening brengen. De premie wordt daardoor lager, maar de kosten van de klant hoger omdat die de advieskosten niet meer kan aftrekken. Alleen de zuivere premie blijft aftrekbaar.

De tussenpersonen zijn boos, de fiscus geeft niet toe, want die vindt het systeem zo zuiverder en de klant die merkt nog niets. Pas vanaf 1 januari zijn de kosten van het advies duidelijk en zal er meer concurrentie tussenpersonen zijn. Wellicht wint de klant dan toch, hoewel hij waarschijnlijk schikt van de advieskosten zoals hij dat nu al doet bij het aangaan van een hypotheek.

 

Nico van Scheijndel

10 oktober 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.