Proud to be Senior

De begroting voor 2013 die gisteren tijdens Prinsjesdag is gepresenteerd bevat niet veel goeds voor ouderen, ze komen er het slechtst vanaf. Misschien biedt het nieuwe kabinet verlichting.

 

Volgens het NIBUD gaat een echtpaar die beide AOW ontvangen en een van de partners een pensioen van bruto 10.000 per jaar er volgend jaar 2,7 procent op achteruit, ofwel € 61 per maand. Dat is het hoogste percentage dat in de grafiek van het NIBUD voorkomt. De achteruitgang van de koopkracht is het gevolg van de hogere btw per 1 oktober, de hogere zorgverzekeringspremies en eigen risico. Daarnaast zorgen het vervallen van de zorgtoeslag als er meer vermogen is dan € 80.000 (boven de vrijstelling) in box 3 en het korten op de pensioenen voor de rest van de inkomensachteruitgang.

Volgens de plannen van het vertrekkende kabinet gaat ook de ontslagvergoeding fors naar beneden, verdwijnt de ontslagbescherming en krijgen werkgevers er een aantal voordelen bij wanneer ze AOW’ers in dienst nemen. Zo wordt de ziektewetuitkering beperkt tot zes weken in plaats van twee jaar en hoeven werkgevers AOW’ers geen vaste contracten meer aan te bieden.

Ouderenorganisatie ANBO maakt zich zorgen over de inkomensgevolgen voor de ouderen in Nederland. Naast de achteruitgang van het besteedbare inkomen gaan nieuwe AOW’ers vanaf 2013 een maand inkomen missen. Dat laatste omdat er geen compensatie komt voor de maand die ze later hun eerste AOW ontvangen vanwege de gestegen AOW-leeftijd.

De ANBO pleit voor een coördinerend minister voor ouderenbeleid die verantwoordelijk is  voor de samenhang en effecten van maatregelen aangaande inkomen, arbeid, zorg, wonen en mobiliteit.

Of de plannen die gisteren gepresenteerd zijn ook werkelijkheid worden hangt sterk af van welke plannen het nieuw te vormen kabinet heeft. De gisteren gepresenteerde begroting is het resultaat van het Lenteakkoord waar alleen D66 nog onverminderd achter staat.

Wilt u weten of en hoeveel uw besteedbare inkomen in 2013 zal dalen, bereken dan op www.nibud .nl uw koopkracht in 2013.

 

Nico van Scheijndel

19 september 2012

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.