Proud to be Senior

Alleen wie daadwerkelijk zijn hypotheek aflost heeft na 2013 nog recht op aftrek van betaalde hypotheekrente. Deze maatregel maakt deel uit van het belastingplan 2013 dat met Prinsjesdag bekend wordt.

 

Sluit je na 1 januari 2013 een nieuwe hypotheek af, dan is de rente die je over het geleende bedrag betaalt alleen aftrekbaar wanneer je de lening daadwerkelijk aflost. Dat staat volgens de Volkskrant in het belastingplan 2013 dat het  kabinet op Prinsjesdag bekend maakt. In 30 jaar tijd moet 100 procent van de hypotheek zijn afgelost. De maatregel moet, op termijn, 5,4 miljard euro opleveren. Bestaande hypotheken blijven (tot het oversluiten) buiten schot. De maatregel uit het belastingplan is een uitwerking van de afspraken die in het Lenteakkoord zijn gemaakt tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

Hoe begrijpelijk de maatregel in het kader van de beperking van het terugdringen van de aftrekbaarheid misschien ook is, waarom zou je als je 70 jaar bent een hypotheek aflossen? Die vraag is des te urgenter nu blijkt dat de koopkracht van 65-plussers toch al daalt. Aflossen van de hypotheek in plaats van aflossingsvrij aanhouden verminderd de koopkracht van de ouderen nog meer terwijl de portemonnee al dunner wordt.

 

Nico van Scheijndel

5 september 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.