Proud to be Senior

Dekkingsgraad net iets hoger

september 4th, 2012

De dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is afgelopen maand weer iets gestegen. De stijging is het gevolg van het rendement op aandelen, voor het echte werk moet de rekenrente omhoog.

 

Heel, heel langzaam gaat het beter met de Nederlandse pensioenfondsen. Volgens de maandelijks pensioengraadmeter van Aon Hewitt steeg in augustus de dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen met 1 procent naar 95 procent gemiddeld. Wanneer de rekenrente voor verzekeringen zou mogen worden toegepast is de dekkingsgraad gemiddeld al 100 procent. Of die gunstiger rekenrente die de verzekeraars al enge maanden mogen toepassen ook voor pensioenfondsen zal gaan gelden is nog onzeker. Minister Kamp van Sociale Zaken heeft beloofd om in de tweede helft van september met een besluit over de rekenrente voor pensioenfondsen te komen.

De aangepaste rekenrente brengt het gemiddelde niet buiten de gevarenzone, maar kan misschien wel de korting op pensioenen wat temperen. Volgens minister Kamp is korten op de pensioen vanaf april 2013 zeer waarschijnlijk, maar hij heeft beloofd zijn best te doen de korting enigszins te beperken. Aanpassen van de rekenrente is daarbij een aangewezen maatregel.

 

Nico van scheijndel

4 september 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.