Proud to be Senior

Aandacht voor Alzheimer

september 21st, 2012

Vandaag is het Alzheimerdag, een dag die is uitgeroepen door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) om (meer) aandacht te besteden aan deze ziekte en de gevolgen ervan voor de betrokkene en zijn omgeving.

 

Momenteel zijn er in Nederland tussen de 200.000 en 250.000 mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer. De verwachting is dat dit aantal zal verdubbelen naar een half miljoen in 2050. Alzheimer is een ziekte die de wereld voor de betrokkene en zijn omgeving volledig op de kop zet. Veel zorg en aandacht is nodig voor de betrokkene en zijn mantelzorgers. Zorg die er nu al bijna niet is, laat staan over bijna veertig jaar.

Om de ziekte en het leed dat zij berokkend te voorkomen of te bestrijden zoeken wetenschappers naarstig naar een medicijn. Tot nu toe zonder resultaat. Er zijn wel aanwijzingen in welke hoek de oplossing gevonden moet worden, maar tot een resultaat heeft het nog niet geleid. Volgens Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek van het Alzheimercentrum van het VUmc in Amsterdam zijn er wel aanwijzingen dat flink sporten op middelbare leeftijd helpt om dementie op latere leeftijd te voorkomen, ook voeding kan een rol spelen. Waar de oplossing ook vandaan komt, hij is hard nodig om het leed dat de ziekte veroorzaakt te beperken of te voorkomen en omdat de zorg voor 500.000 alzheimerpatiënten meer handen vraagt dan er zijn.

Vandaag is het Alzheimerdag, ook in Nederland. Op tal van plaatsen worden activiteiten georganiseerd en geld in gezameld om het onderzoek naar de ziekte van  Alzheimer te bestrijden en te voorkomen. Meer weten? Kijk hier voor een activiteit bij u in de buurt op de site van Alzheimer Nederland: www.alzheimernederland.nl

 

Nico van Scheijndel

21 september 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.