Proud to be Senior

Gepensioneerden die in het buitenland wonen, maar verplicht in Nederland tegen ziektekosten verzekerd zijn hebben een klacht ingediend bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Met de klacht hopen ze van hun dure niet gebruikte verzekering af te komen.

 

Ongeveer 40.000 gepensioneerde Nederlanders die in het buitenland wonen betalen verplicht in Nederland honderden euro’s premie zorgverzekeringswet. Een verzekering waar ze geen gebruik van maken. De pensionado’s willen dan ook van de verplichting af. De betaalde premie geeft hen het recht om gebruik te maken van het zorgstelsel van het land waar ze wonen. Maar wat moet je met een arts die geen Nederlands spreekt en jij onvoldoende Spaans? En wat als je de zorg die wel vergoed wordt door de verzekering niet de juiste of onvoldoende is in jouw ogen? Veel pensioendo’s zijn daarom dubbel verzekerd, een keer verplicht en een keer vrijwillig voor de zorg die ze wel willen hebben.

Een groep pensioendo’s heeft nu verenigd in de Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Gepensioneerden een klacht in gediend bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Met de klachten hopen ze de eerdere uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRB) van tafel te krijgen. De CBR oordeelde eind vorig jaar dat de ingehouden premie voor de zorgverzekering terecht wordt ingehouden omdat de pensionado’s er recht op zorg in het woonland voor terugkrijgen. Zorg waar ze echter geen gebruik van willen of kunnen maken.

Wanneer de zaak dient is nog niet bekend, wel heeft de stichting die de belangen behartigd aangedrongen op prioriteit omdat een van de klagers al 86 jaar oud is.

 

Nico van scheijndel

 

3 augustus 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.