Proud to be Senior

Dekkingsgraad weer iets hoger

augustus 2nd, 2012

De dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen was eind juli weer iets hoger dan de maand ervoor.  Had de rekenrente gebruikt mogen worden die voor verzekeraars geldt, dan was de dekkingsgraad dicht in de buurt van niet hoeven korten gekomen.

 

De pensioenbarometer van advies bureau Aon Hewitt wees eind juli richting iets gunstiger weer. De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen was eind juli een procent hoger dan de maand ervoor. Was de dekkingsgraad eind juni nog 93 procent, eind juli was deze 94 procent gemiddeld. Met de nieuwe rekenrente die voor verzekeraars geldt, de zogenaamde Ultimate Forward Rate (UFR) zou de dekkingsgraad eind juli gemiddeld op 97 procent zijn uitgekomen. Of die nieuwe rekenrente gebruikt mag gaan worden leren we in september wanneer demissionair minister Kamp van Sociale Zaken zijn pensioenplannen bekend maakt.

De mogelijk nieuwe rekenrente brengt de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen dicht bij de grens van 100 procent die de fondsen eind dit jaar minimaal moeten hebben om in april 2013 niet te hoeven korten. Het argument dat een hogere rekenrente de belangen van de jongere generaties schaadt omdat er meer geld uitgaat dan inkomt wordt door de rendementen gelogenstraft. Ook in juni waren de rendementen op beleggingen weer goed, op aandelen 4,4 gemiddeld bijvoorbeeld en op grondstoffen zelfs 9,6 procent.

 

Nico van Scheijndel

 

2 augustus 2012

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.