Proud to be Senior

Chip en GPS tegen dwalen

augustus 8th, 2012

Het terugvinden van verdwaalde dementerenden is een tijdrovende en kostbare actie met gezondheidsrisico’s voor de verdwaalde. Een chip of GPS-systeem moet dit probleem oplossen en de dementerende meer vrijheid geven.

 

Een chip of GPS-systeem die wordt ingebracht in een horloge of schoen blijkt een enorm effectief middel om een  verdwaalde dementerende weer op te sporen of om het dwalen zelf te voorkomen. Maar misschien belangrijker nog dan het terugvinden, het geeft de dementerende zelf meer vrijheid. In Nederland zijn momenteel ongeveer 235.000 dementerenden, waarvan 70 procent nog thuis woont. Dwalen van deze mensen is een enorme last voor de verzorgers want gevaarlijk wanneer iemand niet snel gevonden wordt. Gevaarlijk vanwege een verminderd inzicht in de gevaren van het verkeer, maar ook vanwege verbrandingsgevaar in de zomer of kou in de winter.

Enkele zorgcentra en woongroepen experimenteren nu met de nieuwe technische mogelijkheden. Zo experimenteert WZH Zuiderpark momenteel met een GPS-systeem dat in het horloge is ingebouwd. Een verdwaalde werd met dit systeem binnen een minuut terug gevonden. Een kleine woongemeenschap in Assen experimenteert juist met de chip die in de schoen wordt ingebracht. De chip geeft de bewoners meer vrijheid, ze kunnen door het hele gebouw dwalen, maar willen ze de buiten- of liftdeur gebruiken, dan blijft die gesloten. Beide organisaties zijn erg enthousiast over de nieuwe technische mogelijkheden en overwegen het breder in de organisaties in te zetten zodat meer dementerenden, hun familie en dierbaren en de verzorging de voordelen van de chip of GPS kunnen genieten.

 

Nico van Scheijndel

 

8 augustus 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.