Proud to be Senior

Naar verwachting zal de extra huurverhoging voor huishoudens met een te hoog inkomen ten opzichte van de door hen gehuurde woning per 1 juli 2013 ingaan. De extra huurverhoging kan tot 5 of 1 procent bedragen.

 

Huishoudens met een inkomen van meer dan € 43.000 bruto per jaar krijgen waarschijnlijk per 1 juli 2013 te maken met een extra huurverhoging van maximaal 5 procent. Ligt het huishoudinkomen tussen de € 33.000 en € 43.000 bruto per jaar dan is de extra huurverhoging maximaal 1 procent. De extra huurverhoging gaat gelden voor huishoudens die met het hoge inkomen een huurwoning in de sociale sector bewonen met een kale huur tot € 664 per maand. De extra huurverhoging komt bovenop de door de minister vastgestelde huurverhoging die gelijk is aan de inflatie.

Of de extra huurverhoging doorgaat is nog maar de vraag, de Eerste Kamer wees de wet al eerder af op grond van privacy redenen en moet dus nog goedkeuring aan de wet geven voordat deze ingevoerd kan worden. De belangbehartiger voor huurders, De Woonbond, hoopt dat van het uitstel na de verkiezingen op 12 september afstel komt.  Geeft de Eerste Kamer toch haar zegen aan de wet, dan kan de huurverhoging pas per 1 juli 2013 ingaan omdat verhuurders maar een keer per jaar de huur mogen verhogen.

De extra huurverhoging is bedoeld om de doorstroming van sociale huurwoningen naar de vrije sector of koopwoningen  te stimuleren. Volgens de economen van bank-verzekeraar ING zal die doorstroming erg beperkt zijn omdat er te weinig aantrekkelijke goedkope koopwoningen beschikbaar zijn.

Nico van Scheijndel

12 juli 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.