Proud to be Senior

In het voorstel van econoom Lans Bovenberg verkopen mensen hun huis om er hun zorg van te betalen. Volgens SGP-Tweede Kamerlid Dijkgraaf  is het voorstel contraproductief, want het ontmoedigt sparen.

 

Econoom Lans Bovenberg deed eerder deze week het voorstel om jongeren te stimuleren een eigen huis te kopen en hen de hypotheek te laten aflossen door minder pensioenpremie te betalen. SGP-Kamerlid Dijkgraaf vind het een onzalig plan omdat het juist sparen ontmoedigt. ‘Je kunt niet tegen een oudere zeggen dat hij geen zorg krijgt als hij niet betaalt, want iedereen heeft recht op zorg. Burgers weten dat ook. Iemand met een aardig inkomen die veel gespaard heeft, moet op oudere leeftijd zijn zorg zelf betalen. Iemand die niet heeft gespaard of niet heeft kunnen sparen, heeft toch recht op basiszorg en hoeft dus niks te betalen. Dat werkt ongelijkheid in de hand. Om de stijgende zorgkosten door de vergrijzing te kunnen opbrengen, zullen burgers ervan overtuigd moeten raken dat een hogere eigen bijdrage aan de zorg nodig is om het systeem betaalbaar te houden.’

Het doet denken aan de tijd van de Wet op de Bejaardenoorden die in 1996 is afgeschaft. Mensen met spaargeld moesten dit toen in het bejaardenhuis eerst opeten voordat de Sociale Dienst van de gemeente de eigen bijdrage betaalde. Ongeacht of en hoeveel je moest interen op je spaargeld kreeg iedereen dezelfde zorg, met dezelfde zure gezichten van de zuinige spaarders ten opzichte van de Laat Gods water maar over Gods akkers stromen-bewoners. Om de stijgende zorgkosten in de hand te houden moet de politiek juist meer haar best doen om de burgers te overtuigen dat een hogere eigen bijdrage noodzakelijk is om de zorgkosten te kunnen blijven betalen, volgens Dijkgraaf.

Dijkgraaf is wel voorstander van het plan van Bovenberg wanneer het gaat om een extra stukje luxe op de oude dag die de spaarders uit de overwaarde van hun woning kunnen gaan bekostigen. Wanneer de woning volgens het plan van Bovenberg aan de woningbouwcorporaties aangeboden kan worden is dat mooi, want nu zijn die mogelijkheden om overwaarde te verzilveren nog uiterst beperkt. Eigenlijk kan dat alleen met een (beperkte) hypotheek of gunstiger met via SH-Wonen te gaan huren.

 

Nico van Scheijndel

 

31 juli 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.