Proud to be Senior

Probleemgedrag in verpleeghuis

december 7th, 2011

Volgens onderzoeker Wetzels vertoont vrijwel iedere verpleeghuisbewoner probleemgedrag. Gedrag dat zo hardnekkig en complex is dat medicatie  de enige oplossing blijkt.

Volgens onderzoeker Ouderengeneeskunde Roland Wetzels van het UMC St Radboud vertoont 97 procent van de door hem onderzochte 290 dementerende verpleeghuisbewoners probleemgedrag. Dergelijk gedrag varieert van prikkelbaarheid tot agressie, ontremd gedrag en hallucinaties. Een kwart van de verpleeghuisbewoners had meerdere symptomen tegelijk. Het gedrag is zo slecht beïnvloedbaar dat na therapiepogingen de enige oplossing het gebruik van (rustgevende) medicatie is.
Onderzoeker Wetzels ontdekte dat de ouderen niet alleen gedrag beïnvloedende medicatie kregen, maar dat twee derde  van de bewoners die medicatie zelfs meer dan twee jaar toegediend krijgt. Wetzels waarschuwt dat de voorgeschreven medicatie lang niet altijd voor de juiste indicatie en in de juiste dosering zijn voorgeschreven en dat artsen alert moeten blijven bij het voorschrijven van medicijnen.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.