Proud to be Senior

Ondervoeding onbekend terrein

november 30th, 2011

Volgens de Gezondheidsraad is er onvoldoende goed onderzoek gedaan naar de gevolgen en behandeling van ondervoeding bij ouderen. De vraag is of ondervoeding bestrijden wel altijd zinvol is.

Minister Schippers van Volksgezondheid wil graag dat de aanpak van ondervoeding van ouderen door ziekenhuizen en zorginstellingen wetenschappelijk onderbouwd is. De Gezondheidsraad publiceerde gisteren haar onderzoek naar ondervoeding om te concluderen dat de behandeling van ondervoeding nu met de beste bedoelingen gebeurt, maar zonder onderbouwing. Volgens de Gezondheidsraad is niet duidelijk hoe groot het probleem precies is en in welke gevallen bijvoeding helpt.
De laatste jaren besteden ziekenhuizen veel aandacht aan ondervoeding van ouderen. Door ondervoeding te bestrijden neemt volgens de ziekenhuizen de lichamelijke conditie toe waardoor operatie of behandeling beter te doorstaan zijn. Volgens de Gezondheidsraad is die zienswijze niet op basis van wetenschappelijk onderzoek hard te maken. Soms knappen mensen die gewicht hebben verloren ook op van alleen goede medische behandeling. Voor een ander deel van de ondervoede ouderen is bijvoeding wel essentieel voor de gezondheid. Maar het is nu nog niet bekend voor wie dit precies geldt.
De Gezondheidsraad pleit voor meer en beter onderzoek naar de gevolgen en behandeling van ondervoeding bij ouderen. Zo is er nu nog geen eenduidige definitie van ondervoeding en ook geen beproefde methode om ondervoeding vast te stellen. En als er al behandeld wordt dan is tot nu toe niet aangetoond dat behandeling van ondervoeding door middel van toediening van extra eiwit en energie echt helpt.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.