Proud to be Senior

Euthanasie bij dementie

november 9th, 2011

Voor het eerst is er begin dit jaar een vrouw met euthanasie overleden die al in een vergevorderd stadium van dementie was beland. Deze eerste zaak kan grote gevolgen hebben voor dementerenden van nu en in de toekomst.

Afgelopen maart is een demente vrouw overleden door middel van euthanasie. Dat euthanasie mogelijk is bij mensen die al in een vergevorderd stadium van dementie verkeren is uitzonderlijk. Tot nu toe  bleek euthanasie alleen mogelijk in de beginfase van dementie en zelfs dat mondjesmaat. De dame in kwestie was 64 jaar oud en had bij volle bewustzijn een verklaring opgemaakt waarin ze aangaf dat ze bij opname in een verpleeghuis niet meer verder wilde leven. Het vooruitzicht dat ze haar onafhankelijkheid zou verliezen en haar kinderen niet meer zou herkennen was voor haar een nachtmerrie.
Bij leven besprak ze regelmatig haar wilsverklaring, haar verlangen niet verder te hoeven leven bij een verpleeghuisopname.. Die wens herhaalde ze regelmatig bij haar huisarts met wie ze een goede band had. Haar man en kinderen staan achter haar besluit. In de laatste periode waarin ze steeds verder dementeerde sprak ze, zij het gebrekkig regelmatig haar wens uit te willen sterven.
Euthanasie is doorgaans niet mogelijk wanneer de betrokkene niet meer zelf en overtuigend kan aangeven ondragelijk te lijden en te willen sterven. De eigen arts moet de stervenswens bevestigen, maar ook een tweede zogenaamde SCEN-arts moet dat bevestigen. In deze situatie is de stervenswens van mevrouw zelfs door drie artsen bekeken. Een daarvan onderkende wel haar lijden, mevrouw was verward, boos en huilde veel, maar vond dat hij niet kon controleren of het verzoek vrijwillig en weloverwogen was. De derde arts vond dat euthanasie wel mogelijk was.  Vanwege de gevoeligheid van de zaak hebben vervolgens alle vijf leden van de regionale toetsingscommissie de zaak beoordeeld en vastgesteld dat de artsen zorgvuldig hebben gehandeld. Die zorgvuldigheid zat er in dat de huisarts vele gesprekken met mevrouw had gevoerd en zich door die gesprekken een goed beeld had kunnen vormen van wat zij als ondragelijk lijden beschouwde. Ze had bovendien een schriftelijke verklaring en bleef haar stervenswens herhalen.
Dat euthanasie ook bij een verder gevorderd stadium van dementie mogelijk is heeft gevolgen voor de huidige groep dementerenden en vooral ook de toekomstige patiënten die wanneer zij het zelfde lot als deze mevrouw delen zich goed moeten voorbereiden willen zij in aanmerking kunnen komen voor euthanasie.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.