Proud to be Senior

Diefstal in verzorgingshuizen

november 16th, 2011

Volgens het Nationaal Ouderenfonds wordt er veel gestolen in verzorgingshuizen en te vaak heeft het management van die huizen geen beleid over hoe met diefstal om te gaan. Dat moet anders.

De ouderen in verzorgingshuizen worden niet door mannen met bivakmutsen overvallen in hun woning, maar het stelselmatig wegnemen van geld of sieraden brengt net zo goed onrust en achterdocht teweeg. Volgens het Nationaal Ouderenfonds worden ouderen jaarlijks honderden keren bestolen door personeel en vrijwilligers van verzorgingshuizen en soms door de eigen familie. Directeur Jan Romme baseert zijn bewering op gesprekken met Hoffmann Bedrijfsrecherche die regelmatig door directies van verzorgingshuizen wordt gevraagd onderzoek te doen. Dit bedrijf werd dit jaar al bij 50 zaken gevraagd onderzoek te doen. Met de wetenschap dat er tientallen van dit soort bureaus zijn doet vermoeden dat er vele honderden keren sprake is van diefstal. En dat zijn dan nog alleen de zaken die onderzocht worden. Een ander probleem is dat diefstal in het verzorgingshuis van de politie na aangifte weinig prioriteit krijgt en de dief lang door kan gaan met stelen. Het Nationaal Ouderenfonds wil de directies van verzorgingshuizen wakker schudden en ze beleid op dit gebied laten maken. Want dat er te vaak niets gebeurt is volgens Romme niet alleen schandalig, die lakse houding geeft bewoners bovendien een gevoel van onveiligheid.
Over het algemeen wordt er van bewoners voornamelijk geld gestolen, kleine hoeveelheelheden die steeds opnieuw worden weggenomen, maar ook sieraden en bepaalde medicatie (tranquilizers) zijn geliefd bij de dieven. De bedrijfsrecherche weet door middel van camera’s veel dieven te ontmaskeren. De dieven worden doorgaans op staande voet ontslagen, maar kunnen zonder veel problemen bij een nieuwe werkgever weer aan de slag. Het Nationaal Ouderenfonds wil dat bij de aanname van personeel een screening van het nieuwe personeel plaatsvindt. Dat kan door de oude werkgever te benaderen of een verklaring van goed gedrag te laten overhandigen. Helaas is dat laatste niet waterdicht, want er moet eerst een veroordeling hebben plaats gevonden wil die terug te vinden zijn op de verklaring.
Oude dametjes die klagen dat ze geld of sieraden missen, zijn niet altijd vergeetachtig en zelfs als ze dat wel zijn moet hun klacht serieus worden genomen en diefstal uitgesloten.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.