Proud to be Senior

Beperk korten op Valys

november 9th, 2011

De bezuiniging op het gehandicaptenvervoer Valys moeten wat een aantal Tweede Kamerfracties betreft anders worden aangepakt, teruggedraaid of anders verdeeld.

Gehandicapten, maar ook steeds meer gewone 65-plussers hebben de mogelijkheid om met Valys jaarlijks 750 kilometer met de taxi te reizen voor slechts 18 cent per kilometer. Die 750 kilometer wil de minister van Volksgezondheid volgend jaar beperken tot jaarlijks 450 kilometer.
Valys is populair, de kosten stegen van 26 miljoen euro in 2004 naar 60 miljoen in 2010. Te populair, want er moet bezuinigd worden. De bezuiniging die minister Schippers van Volksgezondheid wil, krijgt veel kritiek, maar ook alternatieven. Zo vindt PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma dat de groep die van Valys gebruik kan maken kleiner moet. Nu krijgen teveel vaak ook nog goed mobiele mensen een valys-kaart terwijl die mensen ook heel goed met de bus of trein zouden kunnen reizen. Door de groep Valys-gebruikers te beperken tot die persoenen die echt niet zelfstandig kunnen reizen, kan de 750 kilometer goedkoop reizen mogelijk blijven. PVV’er Richard de Mos vindt de groep ook te groot, maar wil eerder dat gemeenten met de uitgifte van Valys-kaarten zorgvuldiger te werk gaan. Volgens De Mos zijn er nu gemeenten die iedere 65-plusser een Valys-kaart geven. VVD’er Tamara Venrooij vindt de ideeën sympathiek, maar vreest veel bureaucratie.
Zwaar gehandicapten die niet per trein kunnen reizen hebben een extra grote vrijstelling van maximaal 2250 kilometer, voor hen veranderd er niets.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.