Proud to be Senior

Gamen voor uw gezondheid

oktober 19th, 2011

De wereld van het gamen zou heel goed  kunnen dienen om de gezondheid te verbeteren of eenzaamheid te bestrijden. Onderzoekers deden een toekomstverkenning.

Kinderen die verslaafd lijken aan gamen via de computer of televisie, uren kunnen ze vullen met het spelen van een computerspel. Ook ouderen zouden in de nabije toekomst heel goed net zo verslaafd aan gamen kunnen zijn, voor de lol en voor hun gezondheid. De Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) deed een toekomstverkenning met opvallende resultaten. Wat de onderzoekers fascineerden was het feit dat het spelontwikkelaars lukt om spelers urenlang bezig te houden met een game. Wanneer je die mogelijkheid, die techniek zou kunnen gebruiken voor spellen in het dagelijks leven, dan zou dat de gezondheid, de conditie van mensen in het algemeen en ouderen in het bijzonder enorm kunnen verbeteren. Alleen maar het medische advies om wat meer te bewegen, om vaker een blokje om te gaan is minder spannend dan lopen met een stappenteller en die stappen te verbinden aan een spelelement met een beloning. Een beetje competitie met jezelf om de conditie te verbeteren of bijvoorbeeld om te revalideren.
Voor dat laatste zou het goed zijn wanneer spellen daarvoor een wetenschappelijke goedkeuring zouden krijgen zodat mensen geen verkeerde bewegingen maken. Dat het spel zo is ontworpen dat je onwillekeurig de juiste bewegingen maakt om te revalideren of om lekker, blessureloos, te bewegen. De onderzoekers verwijzen in dit verband naar het spel Wii, dat vaak aanleiding biedt om verkeerde bewegingen te maken om toch te kunnen scoren. Bewegingen die niet altijd goed zijn voor het lichaam.
Tenslotte zien de onderzoekers toekomstmogelijkheden voor spellen die de eenzaamheid verdrijven. Nu al worden in verzorgingshuis samen computerspellen gespeeld. Nog leuker zou het zijn wanneer omstanders actief betrokken kunnen zijn met de deelnemers.
Het spelen van spellen wordt serieus werk, met Halma en Pim-Pam-Pet komen we er niet meer. Wat ons wel een gezonde toekomst brengt is nog even afwachten, want het was slechts een toekomstverkenning, maar wel een waar we serieus rekening mee mogen houden.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.