Proud to be Senior

Slapeloos door staar

september 2nd, 2011

Uit Deens onderzoek onder bijna duizend vrijwilligers blijkt dat er een verband is tussen vergeling van de ooglens (staar) en slapeloosheid. Door de vergeling te verminderen moet lekker slapen weer mogelijk worden.

Het is een natuurlijk proces, het vergelen van de ooglens, ook wel bekend als staar, waardoor het zicht minder wordt. Deense onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer de ooglens minder blauwlicht doorlaat en dat gebeurt bij staar, dan is er ook steeds meer sprake van slapeloosheid. Volgens de onderzoekers komt dat omdat blauwlicht de normale slaapcyclus stimuleert. Blauw licht is namelijk betrokken bij de productie van melatonine, een hormoon dat ons lichaam vertelt of we slaperig of waakzaam moeten zijn.
Helaas is vergeling van de ooglens een natuurlijk proces, waardoor er bij het ouder worden steeds minder blauw licht in het oog valt. Het helpt te verklaren waarom vooral ouderen last hebben van slapeloosheid. In het onderzoek zijn andere oorzaken van slapeloosheid zoals de factoren vrouw zijn, roken en diabetes gecorrigeerd en dan nog blijft vergeling van de ooglens als reden voor slapeloosheid fier overeind.
Voor de onderzoekers reden om op zoek te gaan naar middelen de staar te behandelen. Nu kan dat alleen nog met een operatie waarbij de vergeelde lens vervangen wordt door een kunstmatige lens. De onderzoekers zoeken nu naar een methode om met laserlicht de vergeling te verminderen. Die methode is echter nog niet voor patiƫnten beschikbaar.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.