Proud to be Senior

Bezuiniging PGB levert minder op

september 8th, 2011

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten wil fors bezuinigen op het Persoons Gebonden Budget en iedereen toch dezelfde zorg blijven bieden. Volgens de  doorrekening van het Centraal Plan Bureau is dat niet haalbaar.

De oppositiepartijen hadden het Centraal Plan Bureau (CPB) gevraagd de plannen van de staatssecretaris die ze met het Persoons Gebonden Budget (PGB) heeft door te rekenen. Uit die berekeningen blijkt dat de beoogde bezuinigen niet 900 miljoen euro opleveren, maar 600 miljoen en dat mensen die nu een PGB hebben in de toekomst  minder zorg zullen krijgen. Precies waar de oppositie gesteund door belangenorganisaties zoals Per Saldo al bang voor waren. Een ander effect is dat er door de bezuinigingen 20.000 banen verloren gaan.
GroenLinks-fractievoorzitter Jolanda Sap wil een debat met de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Ze vindt dat de staatssecretaris haar belofte dat iedereen die nu een PGB heeft dezelfde zorg zal behouden niet kan waarmaken. De plannen moeten wat haar betreft van tafel. Enig positief punt is dat de 20.000 mensen die hun baan verliezen, dat die wellicht de 12.000 beloofde nieuwe banen in de zorg kunnen gaan invullen.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.