Proud to be Senior

Meer ouderen verslaafd

augustus 5th, 2011

Het aantal ouderen met een alcoholverslaving neemt toe, het aantal hulpvragen is volgens verslavingsinstelling Novadic Kentron in tien jaar tijd bijna verdubbeld.

Volgens het Trimbos-instituut waren er in 2009 ergens tussen en 150 en 200 duizend 55-plussers met alcoholproblemen in Nederland. Tien jaar geleden waren dat er nog 100 duizend. De 55-plussers zijn vaak zogenaamde stille drinkers, niet in het café, maar thuis, niet zichtbaar voor de maatschappij. Volgens psycholoog Harrie van Gestel van Novadic Kentron is het aantal 55-plussers in de verslavingszorg in tien jaar tijd bijna verdubbeld tot 11.000 personen.
Volgens Van Gestel  is niet alleen de vergrijzing de oorzaak van de toename. Hij denkt dat veel ouderen na hun pensionering in een gat vallen en sneller naar de fles grijpen. Verslavingsarts Ronald Eschweiler denkt dat eenzaamheid een belangrijke rol speelt bij de alcoholproblematiek. Het feit dat de stille drinker zich vervolgens weer schaamt voor zijn probleem maakt de aanpak niet gemakkelijker. En toch is het de moeite waard om mensen die teveel drinken te helpen, want alcohol is bij een te grote inname slecht voor de gezondheid. Wat normaal en wat een te grote inname van alcohol is is niet altijd duidelijk. In de regel wordt aanbevolen dat vrouwen niet meer dan twee glazen alcohol per dag drinken en mannen niet meer dan drie. Bovendien wordt aanbevolen om tenminste twee dagen per week niet te drinken.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.