Proud to be Senior

Er is een groot te kort aan gespecialiseerde verpleeghuisartsen, volgens de koepelorganisatie van deze medici dreigt de gezondheidszorg aan de verpleeghuisbewoners onder de maat te liggen.

De Nederlandse verpleeghuizen hebben een tekort aan gespecialiseerde artsen. Dat er te weinig artsen zijn komt de geneeskundige zorg in de verpleeghuizen niet ten goede. Door het tekort aan gespecialiseerde artsen worden bewoners van verpleeghuizen behandeld door huisartsen en basisartsen (net afgestudeerde artsen zonder specialisme). Door die niet-gespecialiseerde zorg worden niet alle ouderen goed behandeld en worden ziektes en aandoeningen veel te laat ontdekt.
In Nederland zijn 350 verpleeghuizen die samen 1500 specialisten ouderengeneeskunde in dienst hebben. Van deze artsen die vroeger verpleeghuisarts werden genoemd, zijn er 180 te weinig. Dat er een tekort is komt volgens frank Hoek van de koepelorganisatie Soon omdat artsen in opleiding liever kiezen voor heroïsche dingen, ouderen zijn dat blijkbaar niet. De opleiding tot specialist ouderengeneeskunde moet eigenlijk 327 studenten hebben, maar komt niet verder dan 220.
Het is zorgelijk dat er te weinig specialisten ouderengeneeskunde zijn, juist in een tijd van vergrijzing is daar behoefte aan. Misschien komt dat omdat ouderen niet sexy genoeg zijn, misschien ook wel omdat het salaris van de arts in een verpleeghuis slechts de helft is dan dat van een huisarts.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.