Proud to be Senior

Vakbond De Unie is de eerste vakbond die na een ledenraadpleging het pensioenakkoord afwijst. Andere bonden twijfelen of zijn negatief gestemd, ondertussen werkt de minister rustig door aan nieuwe wetgeving.

Vakbond De Unie wijst na een ledenraadpleging het door de sociale partners en het kabinet gesloten pensioenakkoord af. De leden van de vakbond geven het pensioenakkoord een 4 waarmee het pensioenakkoord volgens De Unie gezakt is voor het Unie-examen. De Unie is de grootste vakbond van de bond MHP, de vakcentrale voor hoger opgeleid personeel. Ondertussen rommelt het ook bij andere vakbonden en vakcentrales. FNV Bondgenoten was vanaf het begin al mordicus tegen en ook politiebond ACP, onderdeel van het CNV, ligt ook al langer dwars. Het ACP nodigt de vakbonden die het akkoord afwijzen of er over twijfelen uit om samen te onderzoeken hoe en onder welke voorwaarden het pensioenakkoord wel groen licht kan krijgen. Ook gezamenlijke acties sluit ACP niet uit.
Ondertussen werkt minister Kamp van Sociale Zaken rustig verder aan zijn plannen. Vandaag bespreekt het kabinet het plan om de AOW-leeftijd op te trekken naar 66 jaar en vervolgens naar nog hogere leeftijd wanneer de levensverwachting daar aanleiding toe geeft. Kamp hoopt dat de Raad van State nog voor de zomervakantie naar zijn plan kan kijken. Eerder raadpleegde hij de Tweede Kamer al, die hem de ruimte gaven om verder te werken, maar hem wel kritisch zullen volgen. Vooral de risico’s die de pensioenfondsen bij hun beleggingen kunnen en mogen nemen moeten zo ingedamd worden dat jongeren niet het gelag gaan betalen.
Hoe en of het pensioenakkoord de tijd overleeft zullen we moeten afwachten. Wanneer de minister de kritiek van de Tweede Kamer serieus neemt en zijn plannen zo aanpast dat er politiek draagvlak is, dan lijken de vakbonden vooral bezig met een achterhoede gevecht.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.